“Je houdt de bugel zo vast, en als je op dat ventiel drukt, krijg je deze toon, probeer maar.” Onder leiding van trompetdocent Sander Waamelink zijn kinderen uit groep zeven van de Dr. A. Schweitzerschool in Renkum druk in de weer met allerlei blaasinstrumenten.

Het lesuur maakt deel van een project. Vanuit de samenwerking met Ritmiek Muziek, T2muziek, de Renkumse muziekvereniging Eendracht en Heelsums Harmonie is sinds maandag 8 mei een blazersklas actief. In twee klassen zijn Sander Waamelink en zijn collega Nancy Menheere met de kinderen aan de slag. Waamelink met kinderen die een bugel, cornet, hoorn of trompet ter hand hebben genomen, Menheere neemt de groep met klarinettisten onder de hoede.

Voorzitter Marinus Verheij van Eendracht over het project: “Pakweg twee jaar geleden las ik dat maar 7% van de kinderen op welke wijze dan ook met muziekinstrumenten in aanraking komt. Tijd voor actie dus dacht ik. Ik benaderde de overige partners en haalde aan: laten we gezamenlijk optrekken om kinderen van basisscholen te enthousiasmeren.”

Verheij: “Al met al een project waar ‘muziek in zit’. Het plezier straalt ervan af en dat doet ons als vereniging ook goed, want muziek maken is meer dan een toonladder spelen: het is goed voor je ontwikkeling, het is een ontspannende afleiding van je dagelijkse bezigheden en je leert in een groep/sectie samenwerken, dus wat wil je nog meer? En wie weet, zien we later een kind terug bij onze vereniging of een van de collega-verenigingen. Zieltjes winnen is niet de hoofddoelstelling, maar als een kind zegt, ik sluit me aan bij een vereniging of muziekschool, is dat pure extra winst.”

Het project loopt tot en met 3 juli. Directeur Ruud Hermans van de Albert Schweitzerschool: “Dan willen we voor de zomer de blazersklas feestelijk en muzikaal afsluiten met een optreden van de leerlingen. Wat mij betreft een mooi slotakkoord en op naar een volgend seizoen.” De Renkumse school heeft subsidie voor drie jaar voor dit project gekregen, dus als het aan alle samenwerkende partijen ligt, krijgt de blazersklas een vervolg.

Tekst: Feike Klomp