bugelBugel
De bugel is met zijn warme klank een van de meest belangrijke melodie-instrumenten van het fanfareorkest. De bugelgroep is bij veel verenigingen onderbezet, omdat het instrument niet veel bekendheid heeft, ondanks het feit dat hij veel wordt gebruikt bij diverse lyrische popballads. Kijk voor de bugel ook eens op de bugelwebsite !!!

trompetTrompet
De stralende klanken van de trompet horen ook thuis in het fanfareorkest. De trompet heeft een scherpere toon dan de bugel en is van de drie klein-koper instrumenten de meest bekende.

cornetCornet
De cornet speelt meestal de trompetpartijen, maar de klank van de cornet zit tussen de trompet en de bugel in.

Hoornhoorn
Een fanfareorkest heeft, normaal gesproken, minimaal 4 hoornisten. De klank van de hoorn is mooi rond, maar kan door het gebruik van de hand in de beker ook zeer scherp worden. Hierdoor is de hoorn een veelzijdig instrument en kan hij voor veel muzikale doeleinden gebruikt worden.

Trombone
De trombone heeft dezelfde heldere klank als de trompet, maar door de langere buislengte is de toon een stuk lager. Door het uittrekken van de schuif, wordt de hoofdlengte verlengt, waardoor de toon wordt tromboneverlaagd. In het fanfareorkest zie je meestal twee of drie tenortrombones in combinatie met een bastrombone.

Baritonbariton
De bariton hoort bij het zware koper en is een broertje van de euphonium. De klank van de bariton is echter een beetje scherper.

tentuba

Euphonium/Tenortuba
De euphonium wordt ook wel de tenortuba genoemd. Zijn uiterlijk lijkt op een bas, maar is een stuk kleiner. Vaak heeft de euphonium solistische partijen.


basBastuba

De bas is het laagste instrument dat de fanfare kent. In het orkest komen zowel een es-bas en een bes-bas voor. Hiervan is de bes-bas de grootste en dus ook de laagste.